Vaalitentissä henrip (Valkealan kiekko, II.1)

Mikä on tavoitteesi maajoukkueen kanssa ja miten aiot tavoitteeseen päästä?

– Suomi on käyttäjämäärältään viidenneksi suurin jääkiekkomaa PPM:ssä, joten viides sija lienee sopiva minimitavoite. Neljän parhaan joukkoon pääseminen voisi olla realistinen maksimitavoite.

Miten aiot hallita kokonaisuutta? Saat todennäköisesti pelaajadataa sekalaisessa muodossa sähköpostiin, ppm-postiin ja joka paikkaan. Parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen ja data olisi uusittava. Missä ja miten ylläpidät valtavaa datamäärää?

– Tällaisesta on valtavasti kokemusta Hattrickin puolelta. Word ja Excel ovat hyviä näihin tarkoituksiin, miksei myös erillinen maajoukkuefoorumi maajoukkueryhmälle. Tämä foorumi olisi tarkoitettu pääasiassa vain salaisen tiedon (lähinnä varmaankin pelaajien taidot ja heidän treenisuunnitelmansa) säilytyspaikaksi, kun taas julkisilla foorumeilla pyritään tekemään kaikki, mikä kestää päivänvalon.

Miten aiot suorittaa pelaajien etsimisen?

– Riippuu mahdollisuuksista. Kuulin huhua jonkinlaisesta scouting toolista, mutta jos sellaista ei ole, pitänee luoda jonkinlainen skouttausryhmä, joka käy sarjoja läpi. Se hyvä puoli tässä on, että toistaiseksi jääkiekkojoukkueita on “vain” 30 000. Kun sarjat on käyty läpi, riittää, että käydään jatkuvasti läpi suomalaisia joukkueita, sillä suomalaiset joukkueethan ne suomalaiset huiput nostavat.

Oletko ottamassa avuksesi apulaisia? Jos olet, niin mitä he tulevat tekemään?

– Aivan varmasti otan apulaisia. Erään ehdokkaan kanssa onkin jo käyty alustavia keskusteluja, jos toinen meistä valitaan. Molemmilla tuntuu olevan kiinnostusta auttaa toisiaan maajoukkueen kanssa.

– Pelaajien etsiminen lienee yksi, vastustajien skouttaaminen toinen ja kolmantena jotain muuta. Vaikea sanoa mitään varmaa ennen kuin maajoukkuetoiminta on saatu alulle. Muutama päivä menee varmaankin ihan totutellessa uusiin sivuihin ja niiden ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin, sen jälkeen on paljon helpompi tehdä viisas työnjako.

Oletko todella varma, että sinulla on aikaa ja halua ryhtyä tällaiseen projektiin? Ettet kyllästy heti valinnan jälkeen?

– Aivan varma.

Mitä tulet painottamaan pelaajavalinnoissa?

– Omistajan luotettavuus, pelaajien lahjakkuus oleellisissa taidoissa, kokemuskin jossain määrin, monitaitoisuus ja pelaajamateriaali kokonaisuudessaan (esim. taktiikkavalinnat).

Missä suhteessa painotat pelaajien aputaitoja päätaitoihin verrattuna? (Anna summittainen arvio esim. 2:1:1 tai 100-55-45)

– 100-70-60

Kuinka paljon painotat laukausta laitureille, keskushyökkääjille ja puolustajille? Montako prosenttia päätaidosta?

– Vaalipuun sivulta kolme löytyy jonkinlaista tietoa ajatuksistani, prosentuaaliset osuudetkin sieltä saa laskettua. Laitureilla eniten, sitten ylivoimalla pelaavat puolustajat, sitten keskushyökkääjät.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien kokemusta? Kuinka paljon esimerkiksi 10 kokemuspisteen ero mielestäsi merkkaa pelaajien valinnassa?

– Lahjakkuus ja taidot ovat tärkeämmät, sillä kauden tai parin päästä kokemusetukin on kääntynyt päälaelleen maajoukkuekokemuksen ja nopeamman treenin myötä. Kokemus ei ole niin tärkeä kuin edellä mainitut ja kemia, jos sellaista maajoukkueilla edes on.

Otatko valinnoissa huomioon lahjakkuuden, iän ja uran pituuden jopa välittömän menestyksen menettämisen uhan alla?

– Kyllä, mutta menestyksestä ei saisi hirveästi tinkiä. Ripaus kyllä, jos tulevaisuuden menestys riippuu merkittävästi juuri tästä.

– Uran pituus on todella tärkeä pidemmällä aikajaksolla, jos urheiluakatemiat eivät tuota merkittävästi parempia kokemattomia pelaajia.

Millaiseksi näet mahdollisuuden, että nyt maajoukkueeseen valitut pelaajat olisivat avainasemassa myös muutaman kauden päästä?

– Saattaa olla, että nyt koottava lahjakas maajoukkue on avainasemassa pitkään. Niin pitkään, että uran pituuteen vaikuttavat loukkaantumiset saadaan karsittua terveydenhoitotilojen kehittyessä ja nykypelaajien lopettaessa aktiiviuransa. Toisaalta nykypelaajat saattavat lopettaa jo melko pian, koska loukkaantumisia kertyy vielä parin kauden ajan kohtalaisen paljon.

Mitä pidät tärkeimpinä tekijöinä kokoonpanoja luodessasi?

– Oma pelaajamateriaali, aiemmin käytetyt taktiikat ja vastustajan oletettu taktiikka. Paras tulos saadaan aikaan keskittymällä omiin vahvuuksiin ja iskemällä vastustajan heikkouksiin (lue myös: vastustajan täysin väärä arvaus meidän taktiikastamme).

Missä vaiheessa lyöt lopullisen 50 pelaajan ryhmän lukkoon?

– Eipä sitä välttämättä tarvitse lyödä missään vaiheessa lukkoon, jos siitä ei mitään haittoja ole. Riittää, että pelaava miehistö valitaan ajoissa ja loput toimivat varamiehinä.

Kuinka moni joukkueeseen valituista pelaajista tulee olemaan laitureita, kuinka moni senttereitä, puolustajia ja maalivahteja?

– Karkeasti näin: 4-5 maalivahtia, 18-20 puolustajaa, 18-20 laituria ja 8-10 sentteriä. Riippuu kuitenkin tarjolla olevasta pelaajamateriaalista.

Miten tulet peluuttamaan pelaajia harkkakaudella? Peluutatko alussa valitsemaasi miehistöä arvokisojen loppuun asti, vai vaihtuvatko miehet välillä?

– Jonkin verran vaihtuvuutta mm. loukkaantumisten takia, mutta kyllä avainmiehistö pelaa suurimman osan otteluista. Mutta energia vs kokemus kannattaa miettiä tarkkaan.

Miten valitset lopullisen 28 pelaajan kisaryhmän?

– Perusperiaatteena soveltuvuus 2-3 taktiikalle erikoistilanteet huomioiden. Omistajien luotettavuus ja treeni vaikuttavat paljon.

Miten tulet tekemään yhteistyötä pelaajien seurajoukkueiden kanssa?

– PPM-postini tulee tulvimaan viestejä – ainakin alkukaudesta. Kun ryhmä on valittu, lähinnä rosteriin päätyneestä 50 pelaajan ryhmää ohjeistetaan. Apulaiset voivat hoidella hieman heikompia, mutta tulevaisuudessa potentiaalisia pelaajia. Esim. huippulahjakas kovilla taidoilla, mutta esim. kokemuksensa tai keskeneräisen treeninsä (väärä taitojakauma) takia ringin ulkopuolelle jäänyt pelaaja.

Miten tulet seuraamaan pelaajan taitojen muutoksia kauden aikana?

– Maajoukkuevalmentaja ei niitä tee. Omistajiin ollaan yhteydessä ja toivotaan yhteistyön tuottavan tuloksia.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien energioita? Vaikuttaako 10 energiapisteen ero mielestäsi paljon kokoonpanoa valittaessa?

– Kyllä energia on tärkeä asia. Maaotteluista kertyy kuitenkin kokemusta, joten hyöty saattaa jopa olla haittaa suurempi.

Miten aiot peluuttaa maalivahteja harkkakaudella ja kisakaudella?

– En usko, että kovinkaan moni saa peliaikaa. 2-3 pelaa.

Miten luot taktiikan peliin? (Tuijotatko taktiikka vs. taktiikka -analyysejä ja uskot tietäväsi millä vastustaja tulee, vai miten lähestyt vastustajan scouttausta?)

– Taktiikka vs taktiikka on vain yksi osa, toinen on oma pelaajamateriaali, kolmas vastustajan, jne. Pelaajamateriaaleilla ne ottelut ratkaistaan, ei taktiikoilla. Taktiikat muuttavat voimasuhteita jonkin verran, mutta eivät yhtä paljoa kuin pelaajamateriaalit-

Aiotko vaihdella pelaajia taktiikoiden ja vastustajien mukaan MM-kisoissa?

– Pelaajamateriaali pysynee suunnilleen samana. Heikompia maita vastaan ei tarvita täysin optimoitua (vastustajaa selkeähkösti parempaa kuitenkin) kokoonpanoa, joten kunhan huippumaita vastaan saadaan parhaat tehot irti, kaikki on hyvin.

Miten aiot käyttää eri intensiteettejä MM-kisoissa?

– Energian käyttäminen tulee olemaan merkittävä asia, koska myöskin seurajoukkueet haluavat maksimitehot huippupelaajastaan. MM-kisojen aikataulusta en tiedä kovin tarkkaan, mutta kyllä kaikkia intensiteettejä tarvitaan. Helpoimmat alkusarjan ottelut karkeasti matalalla tai normaalilla, pudotuspeleissä korkealla. Tasoerot ja menestymismahdollisuudet kuitenkin ratkaisevat.

Kuinka tarkasti aiot scoutata vastustajia MM-kisoissa?

– Niin tarkasti kuin mahdollista. Mitä enemmän luotettavia käyttäjiä maajoukkueella on, sitä useampi vastustajan huippupelaaja ehditään skoutata läpikotaisin.

Miten aiot tiedottaa Maajoukkueen tapahtumista?

– Foorumi on hyvä paikka tähän. Maajoukkuetoiminnan tulee herättää paljon mielenkiintoa, joten foorumilla pitäisi olla jatkuvasti jonkinlaista virikettä. MM-kisojen aikaan se lienee todella helppoa, mutta harjoituskaudella vaikeampaa. Ehkä jonkinlaiset kilpailut piristäisivät.

Jos häviät ensimmäiset kolme peliä ja kritiikkiä alkaa tulla ovista ja ikkunoista, jatkatko omalla linjallasi, vai muutatko asioita kritiikin mukaan? Kuinka paljon otat huomioon muiden managereiden mielipiteitä?

– Muiden mielipiteet tulee ottaa huomioon, mutta oma linja kannattaa pitää, jos sitä ei pystytä todistamaan vääräksi. Jos vaihtaa linjaa, tekee usein jonkinlaisen kompromissin ja heikentää mahdollisuuksiaan MM-kisoissa.

Löytyykö sinulta kielitaitoa vastata postiisi tuleviin englanninkielisiin kysymyksiin?

– Englanti sujuu kohtalaisesti.

Leave a comment