Vaalitentissä Kommunisti (TsSKA Rullaniemi, III.4)

Joukkueen organisoiminen

Mikä on tavoitteesi maajoukkueen kanssa ja miten aiot tavoitteeseen päästä?

-Jo kampanjani alussa sanoin lähteväni metsästämään top-8 sijoja, sillä niin korkealle Suomen pelaajamateriaalilla on mahdollista päästä. Jos sitten aikanaan sinne kahdeksan joukkoon päästään, niin kaikki siitä eteenpäin on plussaa. Tulen yrittämään säästellä joukkuetta tilanteeseen, missä sitä kaikkein kovinta panosta oikeasti tarvitaan.

Miten aiot hallita kokonaisuutta? Saat todennäköisesti pelaajadataa sekalaisessa muodossa sähköpostiin, ppm-postiin ja joka paikkaan. Parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen ja data olisi uusittava. Missä ja miten ylläpidät valtavaa datamäärää?

-Aion suorittaa 50 pelaajan valinnan mahdollisimman nopeasti, jotta tätä tilannetta ei pääse syntymään, sillä olen siinä käsityksessä, että maajoukkuevalmentaja tietää maajoukkueeseen valittujen pelaajien tasot. Apuvälineenä aion käyttää Mikkisoftan, ah niin ihanaa, tietokantatyökalua, mihin siis rankkaan pelaajat taitojen, kokemuksen ja uran pituuksien mukaan.

Miten aiot suorittaa pelaajien etsimisen?

-Tähän hommaan olen jo värvännyt oman apulaisporukkani, jolle olen jo työnkuvat sovittanut.

Oletko ottamassa avuksesi apulaisia (ei nimiä, kiitos)? Jos olet, niin mitä he tulevat tekemään?

-Juurihan tähän vastasin ja kerron, että minulla on valmis apulaisporukka, joka tulee olemaan hyvin organisoitu. Suurin osa apulaisieni työstä on pelaajien etsintää ja päätöksentekoapua siinä tilanteessa kun sitä tarvitsen. Keskustelun alaiset päätökset liittyvät juuri pelaajamateriaaliin, siis juuri siihen apulaisten pääosaamiseen.

Oletko todella varma, että sinulla on aikaa ja halua ryhtyä tällaiseen projektiin? Ettet kyllästy heti valinnan jälkeen?

-Olen täysin varma.

 

Pelaajavalinnat

Mitä tulet painottamaan pelaajavalinnoissa?

-Valitessani 50 pelaajan porukkaa tulen painottamaan lahjakkuutta nykytaidon sijasta. Kun loppukaudesta pitää valita se 28 pelaajan ydinporukka, niin lahjakkuus saa tehdä tilaa nykytaidolle.

Missä suhteessa painotat pelaajien aputaitoja päätaitoihin verrattuna? (Anna summittainen arvio esim. 2:1:1 tai 100-55-45)

Tietysti jokaista pelaajaa pitäisi katsoa kokonaisuutena, mutta mielestäni hyvä suhde pelaajan taidoille on 3:2:2. Kuten oppaassakin sanotaan; yksitaitoisella monsterilla (satasen hyökkäys kympin passilla ja tekniikalla) tekee paljon vähemmän kuin monitaitoisella keskinkertaisuudella (50-50-50).

Kuinka paljon painotat laukausta laitureille, keskushyökkääjille ja puolustajille? Montako prosenttia päätaidosta?

-Prosenttimääräistä laskutapaa en itse suosi niin paljon, mutta mielestäni laukaus on kaikkein tärkein laitureille, toisiksi tärkein puolustajille ja viimeiseksi sitten keskushyökkääjille. Jos jokin prosenttiluku pitäisi mainita, niin laitureilla näkisin mielelläni 75% päätaidosta ja pakeilla vähintään 60%. Sentterien kanssa voi hieman luistaa.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien kokemusta? Kuinka paljon esimerkiksi 10 kokemuspisteen ero mielestäsi merkkaa pelaajien valinnassa?

-Hmm… Mielenkiintoinen kysymys. Sanotaanko näin, että kun valitsen kauden alussa 50 pelaajan ydinporukkaa, en tule katsomaan kokemusta ollenkaan, mutta kisakoneeseen lasken pelaajat suhteilla 2:1:1:1,5 missä viimeinen numero on kokemus.

Otatko valinnoissa huomioon lahjakkuuden, iän ja uran pituuden jopa välittömän menestyksen menettämisen uhan alla?

-MM-kisat ei ole mikään lomamatka, eikä sinne siten halua yhtään turistia.

Millaiseksi näet mahdollisuuden, että nyt maajoukkueeseen valitut pelaajat olisivat avainasemassa myös muutaman kauden päästä?

-Määrittele muutama kausi. Heh, no, ehdottomasti kyllä uskon näkeväni ensimmäisten kisojen avainpelaajat samoissa rooleissa ainakin viiden kauden päästä ja useimmat pelaajathan ovat kuin hyvät viinit: paranevat vanhetessaan. Kunhan emme joudu tilanteeseen, missä joudutaan valitsemaan vanhojen kehäraakkien ja penskojen välillä.

 

Kokoonpanot

Mitä pidät tärkeimpinä tekijöinä kokoonpanoja luodessasi?

-Tärkeimmät tekijät ovat tietysti taidot, joiden pohjalta on helppoa luoda kentälliset. Taitojen kanssa tosin pitää pelata yhteispeliä energioiden kanssa, mutta siitä lisää myöhemmin. Toisena tekijänä on kätisyydet, sillä mitä tekisimme hyökkäyskentällä, jossa on kolme oikeakätistä pelaajaa? (Paljonkin, mutta ei tartuta siihen.) Kolmantena tekijänä pidän pelaajien edellisten otteluiden suorituksia. Miksi suotta pitää penkillä maalivahtia, joka ehkä taidollisesti on ykköshäkkärin perässä, mutta tilastollisesti 5% torjunnoissa edellä? Tai miksi pitää neloskentän laituria nelosessa, jos toveri ampuu kuin konepistooli ja osuukin hyvin?

Missä vaiheessa lyöt lopullisen 50 pelaajan ryhmän lukkoon?

-Yritän skannata pelaajamateriaalin mahdollisimman nopeasti läpi ja poimia sieltä ne parhaat joukkueeseen. Tavoitteeni on saada joukkue kasaan kahdessa viikossa.

Kuinka moni joukkueeseen valituista pelaajista tulee olemaan laitureita, kuinka moni senttereitä, puolustajia ja maalivahteja?

-Aion ottaa varsinaiseen joukkueeseen 44 pelaajaa, jotka koostuvat seuraavasti:

4 maalivahtia

16 puolustajaa

16 laituria (tähdätään kätisyyksien kanssa jakoon 8 vasuria ja 8 oikeaa)

8 sentteriä

Loput kuusi valitsen henkilökohtaisista syistä. Kutsukaa niitä vaikkapa maskoteiksi. Tiedän, että eräät varmasti haluaisivat kritisoida tätä päätöstäni, mutta miettikääpä millä todennäköisyydellä kisajoukkueeseen valitaan se esimerkiksi 48. paras pelaaja, kun joukkueeseen siis mahtuu se 28 pelaajaa.

Miten tulet peluuttamaan pelaajia harkkakaudella? Peluutatko alussa valitsemaasi miehistöä arvokisojen loppuun asti, vai vaihtuvatko miehet välillä?

– Tuo 50 pelaajan ydinporukka saanee tasaisesti peliaikaa. Yritän peluuttaa joukkuetta ylösalaisin olevan pyramidin mukaan; mitä parempi pelaaja, sen enemmän peliaikaa.

Miten valitset lopullisen 28 pelaajan kisaryhmän?

-Valitsen kisajoukkueeseen neljä kentällistä ja kaksi maalivahtia, jotka saavat vakituista peliaikaa, ellei loukkaantumisia tapahdu. Tämän lisäksi valitsen vielä “vitosketjun” ja kolmosmaalivahdin, jotka saavat vain loukkaantumisten tapauksessa peliaikaa.

Miten tulet tekemään yhteistyötä pelaajien seurajoukkueiden kanssa?

-Yhteistyötä tehdään niin pitkään kuin seuravalmentaja on sitä valmis tekemään. Jos seuravalmentaja treenaa pelaajia niin kuin MJ siltä vaatii, saa myös seuravalmentaja pyytää, ettei heidän Simonsa tai Teronsa tänä viikonloppuna pelaisi. Tämä tosin vaatii vastavuoroisuutta, sillä maajoukkue tulee pyytämään, muttei vaatimaan tiettyjen pelaajien säästelyä. Nyt tulee muistaa, että pyytäminen ja vaatiminen on kaksi täysin eri asiaa.

Miten tulet seuraamaan pelaajan taitojen muutoksia kauden aikana?

-Uskoakseni maajoukkuevalmentajalle näytetään hänen valitsemiensa pelaajien taidot, joten pienellä excelöinnillä pelaajien taitojen seuraaminen ei ole temppu eikä mikään. Kun maajoukkue on lyöty lukkoon, niin sen ulkopuolisilla jäsenillä on hyvin pienet mahdollisuudet päästä joukkueeseen sisälle. Tällä ratkaisulla saadaan pidettyä yllä joukkueen sisäistä kemiaa, millä saadaan varmasti käännettyä otteluita puolelleen kun vastaan tulee jokin joka viikko rosterinsa vaihtanut maajoukkue.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien energioita? Vaikuttaako 10 energiapisteen ero mielestäsi paljon kokoonpanoa valittaessa?

-Energia pelaa kieltämättä suurta osaa. Harjoituskaudella en niinkään katso energioiden perään, mutta kun MM-kilpailut alkavat ja siellä pitäisi kokoonpanoja pistää kasaan, niin kerron jokaisen pelaajan jokaisen taidon sillä kertoimella mitä hänellä on energiaa jäljellä. Siis jos pelaajalla on vaikkapa taidot 100-80-50 ja hänellä on MM-kisojen alussa energiaa jäljellä 80, niin pelaajan energiakerroin on 0,8, jolloin pelaajan taidot ovatkin ykskaks 80-64-40

Miten aiot peluuttaa maalivahteja harkkakaudella ja kisakaudella?

-Maalissa pelaa kisoissa se, jolla kulkee. Harjoituskaudella yritetään antaa kaikille maalivahdeille peliaikaa ainakin yhden ottelun ajan, mutta peluutus tulee jälleen olemaan pystyssäolevan pyramidin mallilla; paras pelaa eniten.

Taktiikat

Miten luot taktiikan peliin?

-Yritän aavistella vastustajan ajatuksia ja sitä, millä hän peliin tulee. Jos minulla ei ole aavistustakaan siitä, niin yritän itse olla niin harhaanjohtava kuin mahdollista ja hakea taktiikkaa, mikä ei ainakaan ole se pahin mahdollinen. (Taulukko tästä foorumilla luettavissa.)

Aiotko vaihdella pelaajia taktiikoiden ja vastustajien mukaan MM-kisoissa?

-En, sillä en usko taktiikoiden olevan mitenkään liitoksissa pelaajien taitojen kanssa. Ennemmin uskon taktiikoiden muokkaavan pelin kulkua ja tilanteiden määrää. (Esim. kaksi puolustavaa joukkuetta vastakkain saa aikaan paljon vähemmän laukauksia kuin kaksi hyökkäävää joukkuetta. Toinen esimerkki olkoon pelin rikkominen, millä näyttäisi saavan aikaan huomattavasti enemmän aloituksia kuin muilla taktiikoilla.)

Miten aiot käyttää eri intensiteettejä MM-kisoissa?

-Tämä on niin tilannekohtaista, että siitä voisi kirjoittaa romaanin. Tietysti, vastustajan tarjotessa matala-sopparia lohkovaiheessa, siihen saatetaan lähteä mukaan, mutta jos pelissä on kisojen eteneminen, niin korkea on ainoa vaihtoehto. Jos pudotuspeleihin asti päästään, niin silloin normaalin paneminen peliin puolivälierissä ei ole ollenkaan mahdotonta.

Huomasitteko? En edes yrittänyt lähteä kuvailemaan kaikkia tilanteita ja silti tekstiä tuli noin paljon. Juuri tästä syystä on turhaa lähteä käymään jokaista tilannetta läpi.

Kuinka tarkasti aiot scoutata vastustajia MM-kisoissa?

-Neulan löytäminen heinäsuovasta ei ole mitään verrattuna siihen.

 

Tiedottaminen

Miten aiot tiedottaa Maajoukkueen tapahtumista?

-Laajasti. PP Magazineen tulee juttua maajoukkueen otteluista (useammasta kerrallaan) ja ennen kisoja käydään vielä läpi pelaajat ja heidän valitsemisperusteensa. Kisojen aikana tulee jokaisesta ottelusta jonkinnäköinen ennakko ja raportti pelin jälkeen. Sen lisäksi foorumeilla tullaan käymään monia hauskoja kisoja liittyen maajoukkueeseemme.

Jos häviät ensimmäiset kolme peliä ja kritiikkiä alkaa tulla ovista ja ikkunoista, jatkatko omalla linjallasi, vai muutatko asioita kritiikin mukaan? Kuinka paljon otat huomioon muiden managereiden mielipiteitä?

-Haluan lainata tässä Sam Pollockia, hieman muokatuin sanoin: Jokainen taksikuski Suomessa uskoo voivansa toistaa vuoden -95 tapahtumat, mutteivät koskaan sitä tee.

Löytyykö sinulta kielitaitoa vastata postiisi tuleviin englanninkielisiin kysymyksiin?

-Heh, for a minute I thought that I should’ve answered every question in English too, but that would’ve been perhaps a little too much. But yes, I think I’m more than capable to answer to the English PPM-mails that I receive.

Leave a comment