Vaalitentissä oreinikainen (OIRHT, I.1)

Joukkueen organisoiminen

Mikä on tavoitteesi maajoukkueen kanssa ja miten aiot tavoitteeseen päästä?

– PPM:n elämänkaari on vielä todella varhaisessa vaiheessa ja mahdottoman suuria eroja maiden välille ei ole ehtinyt kertymään, joten mestaruus on tavoitteena. Maajoukkueen kanssa toimiessa tavoitteena pitäisikin aina olla maailmanmestaruus, olkoonkin joskus myöhemmin sitten vaikka pidemmän aikavälin tavoitteena. Tavoite on kova ja oikoteitä ei juurikaan ole, joten massiivinen pelaajien skouttaus-operaatio on tiedossa tehtävään valitulle. Uskon, että tähän tehtävään apuvoimia saa haalittua, ehkäpä jopa, liiankin helposti. Maajoukkueen tulevaisuuteen voisi varmaan hieman vaikuttaa, puhumalla junioriakatemian ja harjoittelutilojen kehityksen puolesta.

Miten aiot hallita kokonaisuutta? Saat todennäköisesti pelaajadataa sekalaisessa muodossa sähköpostiin, ppm-postiin ja joka paikkaan. Parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen ja data olisi uusittava. Missä ja miten ylläpidät valtavaa datamäärää?

– Kylmästi raakkaamalla vähänkin sopimattoman pelaajamateriaalin pois. Datamäärä on pakostakin pienennettävä realistisesti hallittavaksi (muutamia satoja pelaajia korkeintaan), jolloin aivan perinteinen excel-taulukkokin voisi tulla kysymykseen. Datan uusiminen onkin sitten hankalampi homma, muttei mahdoton. Se vaatii vain paljon työtä ja lisäksi apua seuramanagereilta. Dataa tuskin tarvitsee kahden viikon välein uusia, joten kuukauden välein (n. neljä kertaa kauteen) suoritettu päivitys riittänee. Päivityksen lisäksi toivoisin seuramanagereiden ilmoittavan mahdollisista maajoukkuekelpoisista pelaajista, joita junioriakatemiasta nostetaan.

Miten aiot suorittaa pelaajien etsimisen?

– Apulaisia tarvitaan tähän hommaan melkoisesti. Ainakin I ja II sarjoihin yksi tai kaksi “sarjavastaavaa”, jotka kasaisivat ehdokkaita omista sarjoistaan. Tämän lisäksi tietenkin seuramanagereille annetaan mahdollisuus omatoimisesti ilmoittaa joukkueensa huippupelaajista, joista voisi olla maajoukkueelle hyötyä. Itse aion myös aktiivisesti etsiä maajoukkuekanditaatteja eri sarjoista ja maista.

Oletko ottamassa avuksesi apulaisia? Jos olet, niin mitä he tulevat tekemään?

– Kuten aiemmista vastauksista selviää apureita tulen tarvitsemaan ja valitsemaan useita. Kaikkein eniten apua tarvitaan pelaajaringin kartoittamiseen ja siihen apua tarvitaankin jatkuvasti. Haluaisin luoda tiiviin ja innostuneen valmennusryhmän, jonka kanssa keskustella tulevista peleistä, taktiikoista ja kaikesta maajoukkueeseen liittyvästä. Mahdollisesti paikka olisi avoinna myös verbaalisesti lahjakkaalle tiedottajalle, jonka tehtäväksi jäisi lehdistötiedotteiden valmistus.

Oletko todella varma, että sinulla on aikaa ja halua ryhtyä tällaiseen projektiin? Ettet kyllästy heti valinnan jälkeen?

– Kyllä, molempia on riittävästi. Innokkuudesta mainittakoon sen verran, että pelin beta-version ensimmäisestä kaudesta lähtien, on tilillä tullut vierailtua päivittäin ja vielä ei ole minkäänlaista merkkiäkään innokkuuden laantumisesta, pikemminkin päinvastoin.

 

Pelaajavalinnat

Mitä tulet painottamaan pelaajavalinnoissa?

– Pelaajavalintoja tehtäessä painotus tulee olemaan pitkälti ominaisuuksien sopivuudessa pelityyliin. Lisäksi energiataso ja kokemus ovat tärkeitä kriteereitä pelaajia valittaessa.

Missä suhteessa painotat pelaajien aputaitoja päätaitoihin verrattuna? (Anna summittainen arvio esim. 2:1:1 tai 100-55-45)

– 5:4:3. Suhteellisuuskin on suhteellista, joten aivan tarkkaa vastausta en tähän kysymykseen edes halua antaa, mutta jonkinlainen suuntaa-antava vastaus kuitenkin.

Kuinka paljon painotat laukausta laitureille, keskushyökkääjille ja puolustajille? Montako prosenttia päätaidosta?

– Laukaus on tärkeä ja mielestäni se saa olla vaikka 200% päätaidosta, tosin se voi olla myös vaikka vain 50%. Lähtökohtana jos on se, että laiturit tekee maalit senttereiden toimiessa pelinrakentajina, niin laitureilla saa silloin olla korkeampi laukaisutaito. Puolustajat tarvitsee siniviivalle tulivoimaa.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien kokemusta? Kuinka paljon esimerkiksi 10 kokemuspisteen ero mielestäsi merkkaa pelaajien valinnassa?

– Kokemus on merkittävä osa peliä, sehän on selvää. Kahden pelaajan ollessa muutoin tasavertaisia, kymmenen kokemuspisteen ero merkkaa sen verran, että kokemattomampi pelaajaa jää valitsematta.

Otatko valinnoissa huomioon lahjakkuuden, iän ja uran pituuden jopa välittömän menestyksen menettämisen uhan alla?

– En, mielestäni maajoukkueen tehtävänä ei ole pelaajien kehittäminen vaan vastuu siitä jää seuramanagereille. Haluan joukkueeseeni valmiit pelaajat, joilla voi taistella tosissaan mestaruudesta jo ensimmäisestä kaudesta lähtien.

Millaiseksi näet mahdollisuuden, että nyt maajoukkueeseen valitut pelaajat olisivat avainasemassa myös muutaman kauden päästä?

– En pidä sitä kovinkaan tärkeänä, sillä muutaman kauden päästä maajoukkuevalmentajana toimiva henkilö varmasti valitsee parhaat eli sopivimmat pelaajat joukkueeseensa välittämättä edellisten valmentajien valinnoista. Pelaajisto varmasti uudistuu jokaisen valmentajavaihdoksen jäljiltä ainakin jonkin verran ja koska pelaajille ei ilmeisestikään erikseen jaeta maaottelukokemuspisteitä, niin on toisarvoista omistaako pelaaja maajoukkuestatuksen vaiko ei.

 

Kokoonpanot

Mitä pidät tärkeimpinä tekijöinä kokoonpanoja luodessasi?

– Pelaajien sopivuutta eri pelipaikoille. Taktiikalla on myös iso merkitys kokoonpanoon, sillä esim. hyökkäävää pelityyliä pelattaessa ei kannata kentälle laittaa pelkästään puolustusspesialisteja.

Missä vaiheessa lyöt lopullisen 50 pelaajan ryhmän lukkoon?

– Mahdollisimman pian pelaajiston kartoituksen jälkeen. Mitä aikaisemmin, sitä enemmän aikaa suunnitella ja kokeilla kokoonpanoja.

Kuinka moni joukkueeseen valituista pelaajista tulee olemaan laitureita, kuinka moni senttereitä, puolustajia ja maalivahteja?

– Jos puhutaan siitä viidenkymmenen pelaajan ringistä, niin siihen pelaajisto asettuu suurinpiirtein seuraavasti: MV=6, P=16, KH=10 ja LH=18. Valittaessa kisajoukkuetta paikat jakaantuvat todennäköisesti näin: MV=3, P=10, KH=5 ja LH=10.

Miten tulet peluuttamaan pelaajia harkkakaudella? Peluutatko alussa valitsemaasi miehistöä arvokisojen loppuun asti, vai vaihtuvatko miehet välillä?

– Harjoitusotteluissa kaikki rinkiin valitut pelaajat saavat varmasti näyttöpaikan, joilla hommata lippu kisakoneeseen. Oikein jos olen käsittänyt, niin kesken arvokisojen miehistöä ei edes saa vaihtaa.

Miten valitset lopullisen 28 pelaajan kisaryhmän?

– Näytöt harjoitusotteluissa ovat ratkaisevassa asemassa, lisäksi ainakin seurajoukkuepelaaminen ja energiataso vaikuttavat valintaan.

Miten tulet tekemään yhteistyötä pelaajien seurajoukkueiden kanssa?

– PPM-posti tulee varmasti olemaan kovassa käytössä. Seurajoukkueilta tarvitaan aktiivisuutta pelaajamateriaalia kartoittaessa. Kovasti puhuttanut valmennukseen puuttuminen, ei mielestäni kuulu maajoukkueelle, enkä siitä kovinkaan mieluusti rupea yhteyttä omistajaseuraan ottamaan, ellei sitten kyseessä ole aivan huipputason pelaaja, joka kaipaisi kipeästi vaikkapa tekniikkaa lisää mahtuakseen maajoukkueeseen. Peluuttamisessa kuunnellaan seuraa, jos siihen tarvetta on esim. päällekkäisten karsintaotteluiden takia.

Miten tulet seuraamaan pelaajan taitojen muutoksia kauden aikana?

– Otteluiden alla pelaajat käydään läpi ja muulloin kohtuullinen seurantaväli olisi varmaankin kuukausi, jolloin tehdä omiin listoihin päivitykset.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien energioita? Vaikuttaako 10 energiapisteen ero mielestäsi paljon kokoonpanoa valittaessa?

– Usean kauden Powerplay manageria pelanneena olen huomannut energioiden olevan melko ratkaisevassa osassa loppukauden otteluissa. Kymmenen pisteen ero energiassa pelaajien kesken on jo iso ero ja varmasti vaikuttaa kokoonpanoja väsättäessä.

Miten aiot peluuttaa maalivahteja harkkakaudella ja kisakaudella?

– Harjoituspeleissä kaikki maalivahdit saavat näyttömahdollisuuden ja kisakaudella parhaiten näyttöpaikkansa hyödyksi käyttäneet saavat palkintonsa. Kahden maalivahdin ollessa tasavertaisia taidoiltaan ja harjoitusotteluissa antamiltaan näytöiltä, en näe mahdottomana heidän pelaavan kisat vaikka puoliksi.

 

Taktiikat

Miten luot taktiikan peliin?

– Vastustajoukkueen aiemmat pelit tullaan käymään läpi, samoin kuin vastustajavalmentajan seurajoukkueen aiempia pelejä tarkastellaan. Tarkoitus tällä olisi tosiaan päästä hieman sisälle vastustajan ajatusmaailmaan ja sitä kautta arvioida vastustajan käyttämää taktiikkaa. Oman joukkueen pelaajien taidot vaikuttavat myös ratkaisevasti taktiikan valintaan.

Aiotko vaihdella pelaajia taktiikoiden ja vastustajien mukaan MM-kisoissa?

– Toki, mutta se vaatii melko tasaisen nipun pelaajia kisakoneeseen. Uskon kuitenkin, että kärki on leveä ja vaihdokset onnistuvat parantamaan joukkueen mahdollisuuksia eri taktiikoita käytettäessä.

Miten aiot käyttää eri intensiteettejä MM-kisoissa?

– Merkityksettömät pelit mennään melko varmasti matalalla, muut pelit arvioidaan tilanteen mukaan. Intensiteetti ruuvia kiristetään tarpeen mukaan.

Kuinka tarkasti aiot scoutata vastustajia MM-kisoissa?

– Mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon. Pelaajaskouttaus on melko lailla aikaa vievää puuhaa, mutta joukkueiden pelityylit yms. tullaan käymään tarkasti läpi valmennusryhmän kanssa.

Tiedottaminen

Miten aiot tiedottaa Maajoukkueen tapahtumista?

– Kuten alussa jo vastasin, niin mielelläni valitsisin hommaan verbaalisesti pätevämmän henkilön, mutta tarpeen vaatiessa suoriudun siitä itsekin. Tiedotteet tulisivat ainakin otteluennakoiden, tulosuutisoinnin ja kisavalintojen muodossa. Vapaasti saa myös pyytää uutisia jostakin tietystä aiheesta.

Jos häviät ensimmäiset kolme peliä ja kritiikkiä alkaa tulla ovista ja ikkunoista, jatkatko omalla linjallasi, vai muutatko asioita kritiikin mukaan? Kuinka paljon otat huomioon muiden managereiden mielipiteitä?

– Aiheellinen kritiikki on vain hyvästä ja hölmöähän se olisi ohittaa silmät sulkemalla. Kritiikki varmasti käytäisiin valmennusryhmän kesken lävitse ja mahdollisia virheitä pyrittäisiin korjaamaan. Valmennusryhmään kuulumattomien managereiden mielipiteitä sataa varmasti myös kaatamalla ja näistä suurin osa jouduttaisiin varmasti ohittamaan suoraan. Hyvät ehdotukset ovat tietenkin aina tervetulleita.

Löytyykö sinulta kielitaitoa vastata postiisi tuleviin englanninkielisiin kysymyksiin?

– Englannninkieli sujuu hyvin, joten kielitaidosta homma ei kiinni jää. Posteihin vastaamisen lisäksi maajoukkuevalmentajana tarvitsee varmasti englanninkieltä myös muuhunkin, kuten mm. yhteydenpitoon ulkomailla pelaavien Suomalaistähtien seurajoukkueiden kanssa.

Leave a comment