Vaalitentissä Santar (Crybabies, II.2)

Joukkueen organisoiminen
——————————
“Mikä on tavoitteesi maajoukkueen kanssa ja miten aiot tavoitteeseen päästä?”

-Tavoitteeni maajoukkueen kanssa on rakentaa nyt ja erityisesti tulevaisuudessa menestyvä joukkue. Saatan uhrata hieman ensimmäisen kauden menestymismahdollisuuksia, jotta menestymismahdollisuudet tulevaisuudessa olisivat hyvät. Tulevissa MM-kisoissa tavoite on puolivälierissä. Tavoitteeseen aion päästä etsimällä joukkueeseen sopivimmat pelaajat, jotka kykenevät antamaan paljon maajoukkueelle tulevina kausina ja täyttävät roolinsa hyvin. Maajoukkue tulee todennäköisimmin rakentumaan aluksi noin 10-15 pelaajan ympärille, jotka saavat maajoukkueessa paljon peliaikaa ja muodostavat joukkueen rungon. Nämä pelaajat tulevat pelaamaan hyvin todennäköisesti kaikissa ystävyysotteluissa ja ainakin kaikki pelit MM-kisoissa. Joukkueeseen haetaan kuitenkin syvyyttä, jottei runkopelaajan yllättävä loukkaantuminen rampauta joukkuetta. Tämän takia muutkin pelaajat tulevat saamaan peliaikaa ja näytön paikkoja.

“Miten aiot hallita kokonaisuutta? Saat todennäköisesti pelaajadataa sekalaisessa muodossa sähköpostiin, ppm-postiin ja joka paikkaan. Parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen ja data olisi uusittava. Missä ja miten ylläpidät valtavaa datamäärää?”

-Pääasiassa datan varastointipaikkana tullaan käyttämään Jehkin suunnittelemaa ja toteuttamaa tietokantaa. Pyrkimys olisi, että jokainen potentiaalisen maajoukkuepelaajan omaava manageri syöttäisi itse tietonsa tietokantaan ja päivittäisi pelaajan tietoja aika-ajoin. Tähän tilanteeseen tuskin kuitenkaan päästään, joten tietoja tietokantaan on tällöin syötettävä itse (kunhan tiedot on ensin hankittu managereilta). Koska datan saa tietokannasta exportattua excel-tiedostoksi, tullaan näin usein myös tekemään, jotta tieto saadaan varmuus- kopioitua samalla useampaan paikkaan. Excelissä tietoja on myös helppo käsitellä haluamallaan tavalla.

“Miten aiot suorittaa pelaajien etsimisen?”

-Pelaajien etsimisessä pyritään myös siihen, että jokainen potentiaalisen maajoukkuepelaajan omaava manageri ilmoittaisi siitä suoraan minulle tai apumanagerilleni tai parhaassa tapauksessa syöttäisi tiedot suoraan tietokantaan. Tähänkään tilanteeseen tuskin täysin päästään, joten pelaajia on etsittävä myös manuaalisesti ihan joukkueita selaamalla. Myös kotimaisella/ulkomaisilla foorumeilla tullaan kyselemään potentiaalisista pelaajista. Pelaajien etsimisessä tullaan käyttämään mahdollisimman montaa vapaaehtoista henkilöä ja pelaajien scouttaamisessa “scouttausryhmää”, jota organisoi yksi henkilö.

“Oletko ottamassa avuksesi apulaisia? Jos olet, niin mitä he tulevat tekemään?”

-Avuksi tulisivat ainakin apulaismanageri, palaajien etsijät ja scouttaajat. Kaksi viimeistä ovat aika itsestään selviä mitä he tekevät, mutta työnjaosta apulaismanagerin kanssa olisi vielä tarkemmin sovittava. Scouttaajia tulisi organisoimaan yksi henkilö (jottei samoja pelaajia turhaan scoutata useampaan kertaan) ja voi olla että tällainen henkilö myös tarvitaan, jos itselle ja apulaismanagerille kertyy paljon hommia. Optimaalisimmassa tilanteessa itse hoidan pelaajat ja ketjukoostumukset ja taktiikan valinnat ja apulaismanageri hoitaa suhteita seurajoukkuemanagereihin ja yhteisöön. Asioista tietysti keskustellaan, mutta työnjako olisi tämänkaltainen. Kaikista mahdollisista apulaisista keskustellaan kuitenkin apulaismanagerin kanssa ensiksi, ennen kuin ruvetaan värväämään.

“Oletko todella varma, että sinulla on aikaa ja halua ryhtyä tällaiseen projektiin? Ettet kyllästy heti valinnan jälkeen?”

-Olen. En olisi muuten käyttänyt tähän näin paljon aikaa ja vaivaa.

 

Pelaajavalinnat
—————–

“Mitä tulet painottamaan pelaajavalinnoissa?”

-Tulen painottamaan lahjakkuutta, ikää, uran pituutta, nykyistä kokonaisuutta, kehittymisnopeutta (seurajoukkueen harjoitus-, lepo- ja terveydenhoitotilojen tasoa) ja pelaajan kokemusta. Hiukan myös sitä, että pelaaja pelaa kotimaisessa joukkueessa. Myös pelaajan managerin yhteistyöhalukkuus on plussaa.

“Missä suhteessa painotat pelaajien aputaitoja päätaitoihin verrattuna? (Anna summittainen arvio esim. 2:1:1 tai 100-55-45)”

-Yleisesti 100-70~70. Lopullinen painotus riippuu kuitenkin pelaajan käyttötavasta.

“Kuinka paljon painotat laukausta laitureille, keskushyökkääjille ja puolustajille? Montako prosenttia päätaidosta?”

-Prosenttiarvolla ei ole merkitystä, sillä mitä korkeampi, sen parempi. Mutta jos verrataan laituria, sentteriä ja puolustajaa, niin suhde voisi olla tämä: 100 (laituri) – 80 (sentteri) – 50 (puolustaja)

“Kuinka merkittävänä pidät pelaajien kokemusta? Kuinka paljon esimerkiksi 10 kokemuspisteen ero mielestäsi merkkaa pelaajien valinnassa?”

-Riippuu verrataanko 0:aa 10:een vai 40:tä 50:een. Ensimmäisessä tapauksessa ero on suurempi kuin viimeisessä. Kuitenkaan 10 pistettä ei ole vielä merkittävä ero. Mutta esim. 30 pistettä on jo merkittävä ero ja voi hyvinkin merkata 10% eroa taitopisteissä.

“Otatko valinnoissa huomioon lahjakkuuden, iän ja uran pituuden jopa välittömän menestyksen menettämisen uhan alla?”

-Pakko vastata, että kyllä. Pyrin rakentamaan joukkuetta pitkällä tähtäimellä. Sen verran olen kuitenkin perillä suomalaisesta pelaajamateriaalista, ettei kovin suurta uhrausta paremman tulevaisuuden eteen tarvitse tehdä.

“Millaiseksi näet mahdollisuuden, että nyt maajoukkueeseen valitut pelaajat olisivat avainasemassa myös muutaman kauden päästä?”

-Hyvin todennäköisenä. Kuten aikaisemmin sanoin, joukkueeseen pyritään muodostamaan 10-15 pelaajan runko tulevia kausia silmällä pitäen. Kuitenkin, jotta pelaaja pysyisi taidoiltaan uusien urheiluakatemiasta nousevien nuorten vauhdissa, on seurajoukkueen harjoittelu/lepotilat/terveydenhoitotilat oltava hyvässä kunnossa. Tätä tullaan painottamaan pelaajia valittauessa.

 

Kokoonpanot
—————
“Mitä pidät tärkeimpinä tekijöinä kokoonpanoja luodessasi?”

-Jos tässä tarkoitetaan ottelukokoonpanoja, niin ketjujen tasapainoisuutta ja tasaisuutta (3 hyvää maalintekoon pystyvää kenttää), neljäs kenttä tulee olemaan todennäköisesti ns. jarrukenttä. Yleisesti kokoonpanoa luodessani pyrin kokoamaan joukkueen, jossa on ainakin kaksi mahdollista korvaajaa tietylle pelipaikalle. Kokoonpanosta, kuten myös ketjuista on löydyttävä kokemusta ja kemiaa. Tärkein lenkki kokoonpanossa on varmasti maalivahti ja tuohon tullaan varmasti kiinnittämään erityishuomiota. Kokoonpanoa luodessani otan myös huomioon sen, että joukkue soveltuu useammalle erilaiselle taktiikalle.

“Missä vaiheessa lyöt lopullisen 50 pelaajan ryhmän lukkoon?”

-Varmaankin viimeisellä viikolla ennen MM-kisoja. Kokoonpanoon jätetään tilaa loukkaantuneiden korvaajille tai mahdollisille uusille urheiluakatemiasta tuleville tulevaisuuden tähdille.

“Kuinka moni joukkueeseen valituista pelaajista tulee olemaan laitureita, kuinka moni senttereitä, puolustajia ja maalivahteja?”

-50 pelaajan ringissä tulee olemaan todennäköisesti 4-5 maalivahtia, 18 laituria, 18 puolustajaa ja 9-10 sentteriä. Lopullisessa MM ryhmässä tulee olemaan 3 maalivahtia, 10 laituria, 10 puolustajaa ja 5 sentteriä. Määrä voi muuttua suuntaan tai toiseen, koska osa pelaajista pystyy todennäköisesti pelaamaan useammalla pelipaikalla. Mutta nuo luvut ovat varmaan aika lähellä lopullistakin.

“Miten tulet peluuttamaan pelaajia harkkakaudella? Peluutatko alussa valitsemaasi miehistöä arvokisojen loppuun asti, vai vaihtuvatko miehet välillä?”

-Runkopelaajat pelaavat mahdollisimman paljon. Muut pelaajat tulevat saamaan näyttöpaikkansa. Osa miehistöstä tulee todennäköisesti vaihtumaan kun MM-kisat lähestyvät ja panokset kovenevat.

“Miten valitset lopullisen 28 pelaajan kisaryhmän?”

-Viimeisellä viikolla parhaan terän omaavat pääsevät kisoihin. Kenttien otteluesitykset vaikuttavat valintaan, kuten myös pelaajien energiat. Eli jos haluat pelaajasi MM-kisoihin, älä aja häntä loppuun pudotuspeleissä/sarjapeleissä 🙂

“Miten tulet tekemään yhteistyötä pelaajien seurajoukkueiden kanssa?”

-Keskustelen heidän kanssaan pelaajien energian käytöstä ja harjoittelusta, kuten myös yleisesti halukkuudesta antaa pelaajia maajoukkueen käyttöön. Saatan myös kiinnittää huomiota seurajoukkueen oheistilojen kehitykseen.

“Miten tulet seuraamaan pelaajan taitojen muutoksia kauden aikana?”

-Helpoin tapa seurata noita on tietokannan välityksellä ja verrata edellisiä tuloksia uusiin tuloksiin (exceliin exportattuna). Veikkaisin, että seuraan kehitystä viikon välein.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien energioita? Vaikuttaako 10 energiapisteen ero mielestäsi paljon kokoonpanoa valittaessa?

-100:n ero 90:een on mielestäni vähäisempi kuin 90:n ero 80:een. Jos pelaajan energiataso MM-kisojen lähestyessä lähenee 70 rajaa, alkaa pelaaja olla riskirajoilla, että huolitaanko häntä mukaan. Suositeltu energiataso olisi yli 80.

“Miten aiot peluuttaa maalivahteja harkkakaudella ja kisakaudella?”

-Jos selkeä ykkösmaalivahti löytyy, hän pelaa. Varsinkin, jos tämän seurajoukkueensa ei peluuta tätä henkihieveriin pudotuspeleissä ja sarjapeleissä. Jos ei, kaikki maalivahdit saavat näytönpaikkansa. MM-kisojen alla valitaan kuitenkin ykkösmaalivahti, joka pelaa ratkaisevissa otteluissa ja loppuun asti, jos vain onnistuu.

 

Taktiikat
———-

“Miten luot taktiikan peliin? (Tuijotatko taktiikka vs. taktiikka -analyysejä ja uskot tietäväsi millä vastustaja tulee, vai miten lähestyt vastustajan scouttausta?)”

-Kaikki maajoukkuemanagerit tietävät taktiikoiden tehokkuuden toisiinsa nähden. Kaikki scouttaavat toisensa ennen peliä ja pyrkivät löytämään sopivan taktiikan. Tässä tulee esiin “yllättävyys”-elementti eli “pelaa, kuten vastustajasi odottaa sinun vähiten pelaavan”. Toisaalta, vastustajasi saattaa taas tietää tuon, jolloin paras olisi pelata vain omilla vahvuuksilla. Tämä elementti on yleensäkin ratkaisevassa osassa toisensa tuntevien joukkueiden kohdatessa. Välillä kaikki saattaa olla vain tuurista kiinni. Mutta jotta tuo elementti saataisiin minimoitua, on kaikki nuo edellä mainitut analyysit joka tapauksessa tehtävä.

“Aiotko vaihdella pelaajia taktiikoiden ja vastustajien mukaan MM-kisoissa?”

-Paljon mahdollista. Kokoonpano on tosin varsin pieni, jotta isoja muutoksia pystyisi tekemään. Mutta joidenkin pelityylien spesialisteja joukkueessa varmasti nähdään.

“Miten aiot käyttää eri intensiteettejä MM-kisoissa?”

-Alkusarjassa ja jatkosarjassa (jos sellainen tulee) pyritään jatkoon ilman liiallista energian kulutusta, mutta pyritään kuitenkin välttämään kovimmat maat puolivälierissä. Pudotuspelit mennään tietenkin sitten täysillä alusta loppuun.

“Kuinka tarkasti aiot scoutata vastustajia MM-kisoissa?”

-Niin tarkasti kuin mahdollista.

Tiedottaminen
—————-

“Miten aiot tiedottaa Maajoukkueen tapahtumista?”

-PP Magazinen ja foorumin välityksellä. Jos maajoukkuekohtaiset lehdistötiedotteet tulevat, niin myös sitä kautta.

“Jos häviät ensimmäiset kolme peliä ja kritiikkiä alkaa tulla ovista ja ikkunoista, jatkatko omalla linjallasi, vai muutatko asioita kritiikin mukaan? Kuinka paljon otat huomioon muiden managereiden mielipiteitä?”

-Kannan vastuun tuloksista. Rakentava kritiikki on aina hyväksi, mutta tuo on osattava filtteröidä muun seasta 😉 En lähde helposti omaa linjaani muuttamaan, mutta jos selkeästi tulee esiin parempia ehdotuksia, niin nämä otetaan tietysti huomioon.

“Löytyykö sinulta kielitaitoa vastata postiisi tuleviin englanninkielisiin kysymyksiin?”

-Varmasti.

Leave a comment