Vaalitentissä Ossian (Yritys, I.1)

Joukkueen organisoiminen

Mikä on tavoitteesi maajoukkueen kanssa ja miten aiot tavoitteeseen päästä?

– Tavoitteena on tulevissa MM-kisoissa päästä mitalipeleihin. Tämän tavoitteen saavutan keskittymällä pelaajavalinnoissa sopivaan suhteeseen kokemusta ja lahjakkuutta sekä scauttaamalla tarkasti jokaisen vastustajan kisojen aikana. Toinen tavoite on löytää pelaajia, jotka voivat olla vahvistuksia myös seuraavina vuosinaan maajoukkueessa. Nämä tavoitteen eivät mielestäni sulje toisiaan pois.

Miten aiot hallita kokonaisuutta? Saat todennäköisesti pelaajadataa sekalaisessa muodossa sähköpostiin, ppm-postiin ja joka paikkaan. Parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen ja data olisi uusittava. Missä ja miten ylläpidät valtavaa datamäärää?

-Kokonaisuuden hallintaa varten toivon saavani apua joltain ohjelmoinnin osaavalta henkilöltö, joita uskon löytyvän PPM:n valmentajien joukosta.

Miten aiot suorittaa pelaajien etsimisen?

-Hakukriteerit laitetaan esille sekä kansainväliselle, että Suomen foorumille. Sen lisäksi täytyy aikaa varata ihan konkreettiseen pelaajien haravointiin ainakin sellaisista joukkueista, joilla taustat on kunnossa (harjottelu- ja lepotilat, valmentajat, fysioterapeutit)

Oletko ottamassa avuksesi apulaisia? Jos olet, niin mitä he tulevat tekemään?

-Kuten aikaisemmin mainittiin, niin apulaisia tarvitaan pelaajatietojen ylläpitoon. Lisäksi pelaajien etsintään voi tarvita apua. Se selviää myöhemmin. Joka tapauksessa yksin näin suuresta urakasta ei ole tarkoitus selvitä.

Oletko todella varma, että sinulla on aikaa ja halua ryhtyä tällaiseen projektiin? Ettet kyllästy heti valinnan jälkeen?

-Vietän täällä aikaa usein enemmän kuin kerran päivässä, joten maajoukkueen valmentaminen tuo peliin lisää sisältöä, sekä pidän haasteista. Joten kyllästymisen vaaraa ei ole. Se mihin ryhdyn sen hoidan kunnialla loppuun asti.

Pelaajavalinnat

Mitä tulet painottamaan pelaajavalinnoissa?

– Nuoria, enimmäkseen 15-16 -vuotiaita pelaajia ja vanhemmista niitä joilla on kokemusta ja uran pituus täydellinen. Maalivahdeista toivon löytäväni ainakin yhden, jolla olisi kokemusta jo enemmän.

Missä suhteessa painotat pelaajien aputaitoja päätaitoihin verrattuna? (Anna summittainen arvio esim. 2:1:1 tai 100-55-45)

-100-70-50

Kuinka paljon painotat laukausta laitureille, keskushyökkääjille ja puolustajille? Montako prosenttia päätaidosta?

– 1-2 kentän laitureilla laukausta tulisi olla ainakin 60-70% päätaidosta, centterillä n. 50%. Muilla riittää vähän vähemmänkin. Puolustajilla 1-2 kentässä n.40-50% muilla riittää selvästi vähemmän.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien kokemusta? Kuinka paljon esimerkiksi 10 kokemuspisteen ero mielestäsi merkkaa pelaajien valinnassa?

-Muutama kokeneempi pelaaja tulee olemaan joukkueessa mm. aiemmin mainitsemani maalivahti/maalivahdit. 10 pisteen ero vielä ole kovin merkittävä.

Otatko valinnoissa huomioon lahjakkuuden, iän ja uran pituuden jopa välittömän menestyksen menettämisen uhan alla?

– Järjestys on: Ensin etsitään lahjakkaat ja hyvät taidot omaavat pelaajat, jotka ovat suurimmaksi osaksi juuri niitä 15-16 vuotiaita. Uran pituus ratkaisee tiukoissa tilanteissa, joissa samantasoisista pelaajista samalle pelipaikalle on tunkua.

Millaiseksi näet mahdollisuuden, että nyt maajoukkueeseen valitut pelaajat olisivat avainasemassa myös muutaman kauden päästä?

– Uskoisin muutaman pelaajan olevan vielä useamman kauden jälkeen maajoukkueessa, mutta hallien kehittymisen myötä taitavampia pelaajia tulee vielä useamman kauden aikana, joten luulen maajoukkueen uudistuvan paljonkin näin PPM:n alkuaikoina.

Kokoonpanot

Mitä pidät tärkeimpinä tekijöinä kokoonpanoja luodessasi?

-Ensimmäiset kaksi kenttää ovat hyökkäysvoittoiset. Puolustajilla pitää olla hyvät arvot syötössä ja laukauksessa. Kolmoskenttä tehdään materiaalin niin salliessa myös maalinteon osaavaksi, mutta sieltä pitää löytyä myös vahvoja alivoimapelaajia. Neloskentän on oltava vahva puolustuksellisesti.

Missä vaiheessa lyöt lopullisen 50 pelaajan ryhmän lukkoon?

– Tähän kysymykseen vastatessa pitäisi tietää miten pelaajia voi vaihtaa ja nostaa joukkueeseen. Jos vaihtoja voi tehdä vielä lähellä kisojen alkua, niin joukkue lyödään lukkoon vasta aivan kisojen kynnyksellä. Joukkueen runko tehdään jo ensimmäisten viikkojen aikana.

Kuinka moni joukkueeseen valituista pelaajista tulee olemaan laitureita, kuinka moni senttereitä, puolustajia ja maalivahteja?

– 50 pelaajasta karkeasti arvioiden :
laitureita 18, puolustajia 18, senttereitä 9 ja maalivahteja 5
28 kisoihin valittavasta joukkueesta on hieman vaikeampi sanoa, mutta arvioisin laitureita olevan 9, puolustajia 10, senttereitä 6 ja 3 maalivahtia. Joku sentteri/laituri voi loukkaantumisten sattuessa vaihtaa laidasta keskelle tai toisinpäin.

Miten tulet peluuttamaan pelaajia harkkakaudella? Peluutatko alussa valitsemaasi miehistöä arvokisojen loppuun asti, vai vaihtuvatko miehet välillä?

– Harjotuskaudella peluutetaan kaikkia pelaajia. Kauden edetessä oikeiden kokoonpanojen löytyessä peliaika jakautuu enemmän tuleville vastuunkantajille.

Miten valitset lopullisen 28 pelaajan kisaryhmän?

– Kauden aikana kertynyt kokemus ja kemiat sekä energiatasot ovat merkittävässä osassa kisakoneeseen pääsevien valinnassa

Miten tulet tekemään yhteistyötä pelaajien seurajoukkueiden kanssa?

– Keskustelen harjoitusohjelmasta, kerron mahdollisuuksista lopulliseen joukkueeseen, jos pelaaja saavuttaa toivomiani kriteerejä.

Miten tulet seuraamaan pelaajan taitojen muutoksia kauden aikana?

– Listaukset pelaajista tasaisin väliajoin, joista näen miten pelaajaa on harjoitettu ja miten kehitys etenee. Lisäksi kokemuksta seurataan tarkasti, eli saako hyvin peliaikaa omassa seurajoukkueessaan.

Kuinka merkittävänä pidät pelaajien energioita? Vaikuttaako 10 energiapisteen ero mielestäsi paljon kokoonpanoa valittaessa?

– 10 pisteen ero energioissa kauden lopussa on niin merkittävä, että kyseistä pelaajaa ei voi käyttää kunnolla kuin 1. erän verran ottelussa tai vain harvassa ottelussa, joten karsiutuminen joukkueesta on lähes varma, ellei ole yrivertainen muuten muihin peljaajiin verrattuna.

Miten aiot peluuttaa maalivahteja harkkakaudella ja kisakaudella?

– Pyrin löytämään selkeän ykkösmaalivahdin mahdollisimman nopeasti ja hänelle hyvän kakkosen. Kolmosveska valitaan lopuista kisoihin enimmäkseen seurajoukkueessa kertyneen kokemuksen perusteella.

Taktiikat

Miten luot taktiikan peliin?

– Taktiikat valitaan aina vastustajan mukaan. Scauttauksen teen tarkasti jokaiseen otteluun erikseen.

Aiotko vaihdella pelaajia taktiikoiden ja vastustajien mukaan MM-kisoissa?

– Ks. edellinen vastaus

Miten aiot käyttää eri intensiteettejä MM-kisoissa?

– Todennäköisesti kaikkia kolmea vaihtoehtoa tullaan käyttämään. Mutta kun vastustajia ei vielä tiedä, niin mitä intensiteettiä ketäkin vastaan käytetään selviää vasta kisojen alkaessa ja edellisen ottelun tulos silloin vaikuttaa myös seuraavan ottelun intensiteetin valintaan.

Kuinka tarkasti aiot scoutata vastustajia MM-kisoissa?

– Kokonaisuus, edellisten otteluiden kokoonpanot, peluutukset, intensiteetit ja taktiikat. Nämä kaikki tutkitaan ennen oman taktiikan valintaa.

Tiedottaminen

Miten aiot tiedottaa Maajoukkueen tapahtumista?

– Ennen peliä Suomen foorumille maajoukkuepuuhun tiedot ottelun kokoonpanosta (en kerro ketjujen peluutuksesta, ettei vastustaja saa siitä etua) lyhyt arvio ottelun kulusta ja tavoitteesta.
Pelien jälkeen kootut selitykset, miksi mitäkin tapahtui.

Jos häviät ensimmäiset kolme peliä ja kritiikkiä alkaa tulla ovista ja ikkunoista, jatkatko omalla linjallasi, vai muutatko asioita kritiikin mukaan? Kuinka paljon otat huomioon muiden managereiden mielipiteitä?

– Jokaisen ottelun jälkeen keskustelen avustavien managerien kanssa. Foorumilta tuleva rakentava kritiikki on paikallaan, mutta se ei muuta omia suunnitelmia. Se olisikin turhan myöhäistä kisojen aikana.

Löytyykö sinulta kielitaitoa vastata postiisi tuleviin englanninkielisiin kysymyksiin?

– En ole mikään kielinero, mutta tarpeeksi tuo engelskakin taipuu, jotta sillä tullaan toimeen.

Ossian

Leave a comment